Influenza Blog

Influenza Blog

Gyulladáscsökkentés és köhögéscsillapítás

Mézzel és gyógynövényekkel

2016. február 29. - blogeditor

A népi gyógymódok közül talán a méz alkalmazása, gyógyhatása az egyik legismertebb. Jótékony hatásai számos megbetegedéskor jelentenek enyhülést a tünetekben. A természet azonban további lehetőségeket nyújt számunkra gyógynövények, gyümölcsök formájában, hogy a mézzel együtt alkalmazva megfázás és influenza idején segítségünkre legyenek.

izlandi_zuzmo.jpg

Fotó: drflora.hu

Alkalmazza a mézet együtt a C-vitaminnal! A citrom magas C-vitamin tartalma köztudott, emellett bioflavin tartalma is rendkívül magas, vértisztító hatásával segíti a véredények regenerálódását, fokozza a nyálelválasztást és kiűzi a bélférgeket, valamint meggátolja a puffadást. Fogyasszuk rendszeresen limonádé, tea, pasztilla formájában! Az itthon kevésbé ismert izlandi zúzmó gyógyhatása már a 17. században ismert volt, újra a tudomány most kezdte el felfedezni. A növény Észak-Európa hegyeiben és Izlandon őshonos. Az izlandi zúzmóban bőven található glükonlichenin és izolichenin, amely védelmet nyújt a nyálkahártyának és a száraz köhögést is csökkenti. Erőteljes gyulladáscsökkentő hatása mellett gazdag B1 vitaminban, bórban és jódban. Étvágygerjesztő hatása is ismeretes.

A lándzsás útifű klasszikus és ismert népi gyógymódnak számít légzőszervi megbetegedésekkor. A növény a torok nyálkahártyáját bevonva, csökkenti annak gyulladását. Nyákoldó, köptető, baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása is ismert, a köhögési inger megszüntetésében nyújt segítséget. A lándzsás útifű valamennyi része (gyökér, szár, virág, termés) gyógyhatású és a gyermekgyógyászatban is  gyakran alkalmazzák.

A kakukkfű a gasztronómiában való használata mellett a népi gyógyászatban is rendszeresen használt gyógynövény. Tüdőgyulladáskor, szamár- és grippe köhögéskor nyújt enyhülést, illóolaja fertőtlenítő, köptető és gyulladáscsökkentő hatással bír. A kakukkfű timol tartalma fontos gyógyszeralapanyag, ez biztosítja a kakukkfű antiszeptikus tulajdonságát. A méz valamennyi fentebb felsorolt gyógynövénnyel együtt alkalmazható!

Forrás: floney.hu

süti beállítások módosítása