Influenza Blog

Influenza Blog

Tavaszi megújulás zöldséggel, gyümölccsel!

2016. március 12. - blogeditor

Egyre divatosabbak napjainkban a különböző méregtelenítő kúrák, tavasszal pedig sokan érzik szükségét valamilyen trendi ,,tisztítókúrának”. Mielőtt azonban belekezdünk a napokig tartó nem evésbe, érdemes tájékozódnunk és kikérnünk szakember tanácsát is - javasolja Turcsák Katalin dietetikus szakember.

tavaszi_megu_jula_s_ke_p.jpg

Fotó: gyogyszernelkul.com

A hazai táplálkozási ajánlások rámutatnak, hogy a szervezet ,,méregtelenítését” elsősorban a bél immunrendszere, a máj, a tüdő és a bőr végzi, ami azt jelenti, hogy testünkben több helyen zajlik a salaktalanítás, így külön, extra  ,,méregtelenítésre” nincs szükség. A lakosság többsége sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, pedig ez elengedhetetlen lenne az egészségmegőrzéshez és a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A dél-európaiak jobban állnak gyümölcs- és zöldségfogyasztásból mint az északabbra élők, ez az éghajlati adottságokkal és a táplálkozási hagyományokkal magyarázható. Egy felmérés szerint a gyerekek csupán 6-24 %-a éri el a WHO napi ajánlását. Egészségügyi kutatások igazolták, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás összefüggésbe hozható bizonyos krónikus betegségek alacsony kockázatával.
(forrás: EFSA - Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság).

Ha a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat emeljük, jót teszünk egészségünkkel. Amennyiben ,,méregtelenítés” helyett időnként beiktatunk egy-egy gyümölcs- és zöldségnapot emésztőrendszerünket tehermentesíthetjük. Ezen a napon érdemes még több folyadékot fogyasztani ásványvíz és tea formájában. A huzamosabb ideg tartó, szigorú méregtelenítő kúráknak számos veszélye lehet, így mielőtt elkezdjük mindenképpen konzultáljunk dietetikus szakemberrel.

süti beállítások módosítása