Influenza Blog

Influenza Blog

A tüdőgyulladásról - kialakulása, tünetei

2016. február 16. - blogeditor

A tüdőgyulladást a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) baktérium okozza. A WHO becslése szerint évente 1,6 millió ember (ebből az 5 éven aluli gyermek több mint 800 ezer) veszíti életét pneumococcus fertőzésben.influenza_tu_do_gyullada_s.jpg

Kép forrása: www.stat.wellnesscafe.hu

A tüdőgyulladás az egyik, vagy mindkét tüdőfél gyulladásos fertőzése. Az influenza vírus pedig kiváló táptalaj a bakteriális fertőzések kialakulásához és a baktériumok számára ,,kaput nyit”, így azok könnyen telepszenek meg a tüdőben. A tüdőgyulladás tünetei: köhögés, köpetürítés, légszomj, fulladás kialakulása. Jellemző még a mellkasi fájdalom lélegzetvételkor. Manapság nem tartjuk ,,komoly” betegségnek a tüdőgyulladást, de a valóságban a 10 leggyakoribb halálok között szerepel. A tüdőgyulladásból való gyógyulás általában két teljes hetet vesz igénybe. A szövődményre hajlamosító tényezők: fokozott rizikófaktorba tartoznak az elhízottak, a terhes nők, a 65 évnél idősebbek, valamint a 2 évnél fiatalabb gyerekek.
A veszélyeztetettek körét gyarapítják a szívbetegek, az asztmások, a krónikus tüdőbetegek, az idegrendszeri károsodásban, cukorbetegségben, súlyos hormonális betegségben szenvedők. Fokozottan érintettek lehetnek a HIV fertőzöttek, a daganatos betegségben szenvedők valamint a hosszú, immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelésben részesülők is.
Az orvosi felügyelet mellett a pihenés, fekvés, ,,ágynyugalom” legalább ugyanannyira fontos, mint a gyógyszeres kezelés.

(A blog bejegyzés tájékoztató jellegű!)
(Forrás: www.webbeteg.hu)

süti beállítások módosítása