Influenza Blog

Influenza Blog

Áttörést jelentő kutatás az influenza gyógyításában

2014. november 04. - blogeditor

Legfrissebb információk szerint svájci és magyar kutatócsoportok áttörést értek el az influenzavírus kutatásában. Az influenza kutatásában elért siker hatalmas előrelépést jelethet mindannyiunk számára, hiszen e betegség jelenleg gyógyíthatatlan. Nincs ellene gyógyszer, a módosított vírusokból előállított védőoltások beindítják a szervezet védekezését, de 100 százalékos védelmet nem jelentenek. Ráadásul a védőoltás is csak megelőzésre alkalmas, a betegséget magát nem kezeli.
influenza vírus.jpegA kutatásban magyar részről a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Horváth Péter vezette csoportja működött közre. Olyan gént fedeztek fel, amely forradalmasíthatja az influenza elleni gyógyszerek fejlesztését.

„Az influenzavírus a sejtbe jutva olyan szemétkapszulának álcázza magát, amelyet a sejt kicsomagol, így az örökítőanyaga képes a sejtmagba jutni, és önmagát lemásolni, majd továbbfertőzni. Nekünk azt a gént sikerült megtalálni, amit ha kikapcsolunk, a vírusnak nem sikerül kicsomagolni magát és örökítőanyagot juttatni a sejtekbe, vagyis nem fertőz” – egyszerűsítette le eredményük lényegét a BIOMAG kutatócsoport vezetője.

A csoportot digitális képelemzéssel és gépi tanulással foglalkozó fiatal informatikusok, matematikusok és fizikusok alkotják. Laborjuk vetekszik a nyugat-európai kutatóközpontokéval. Horváth Péter elmondta, hogy az influenzát azért találták érdekes témának, mert ugyan nem a legsúlyosabb, de gazdasági szempontból a legdrágább betegség, hiszen a munkaképes lakosság nagy részét képes ledönteni a lábáról.

Az alapkutatást tehát már elvégezték, most a gyógyszergyárakra vár a feladat, hogy 5–10 év alatt több milliárd dollárból kikísérletezzék az emberi orvoslásban használható gyógyszert. Ez áttörést jelenthet az olyan A típusú influenza terápiájában, mint például a tél végi járványos megbetegedés, a madárinfluenza vagy a H1N1.

Forrás: delmagyar.hu

süti beállítások módosítása