Influenza Blog

Influenza Blog

Itt az indokolatlan és helytelen antibiotikum használat következménye

2015. március 10. - blogeditor

Az ÁNTSZ weboldalán közzétett tájékoztató szerint az Európai Bizottság kérésére készült egy elemzés az antibiotikumok baktériumokra gyakorolt hatásáról, melynek eredménye szerint az indokolatlan és túlzott antibiotikum használat miatt az elmúlt években e gyógyszernek ellenálló baktériumok jelentek meg. Ez óriási közegészségügyi kockázatot jelent nemcsak Európában, hanem az egész világon is, ráadásul nemcsak a beteg emberek gyógyítását, hanem az állategészségügyet is érinti.

pirulak.jpg
Bár elterjedt tévhit, hogy az antibiotikumok amolyan “mindent gyógyító” szerek, jó ha tudjuk, csak baktérium okozta fertőzések esetén hatásosak, vírusos megbetegedéseknél - amilyen az influenza is - nem használnak. Amikor influenzás megbetegedés esetén antibiotikumot ír fel az orvos, valószínűleg azért van, mert a betegséget valamilyen bakteriális felülfertőzés, pl. tüdőgyulladás kíséri.

Az ÁNTSZ szerint az antibiotikumok használatánál a leggyakoribb probléma, hogy egy korábbról megmaradt gyógyszerrel kezel valaki egy később jelentkező betegséget házilag. Dr. Nagy Károly virológus is azt tanácsolja, olyan antibiotikumot semmiképpen se használjunk, ami „tavaly is jó volt”, vagy barátnő, szomszéd stb. ajánlja.Ráadásul a fertőzéseket különböző baktériumok okozhatják, melyek kezelésére más-más antibiotikumok szolgálnak. Így minden esetben orvoshoz kell a problémával fordulni, és csak a szakember által felírt gyógyszert, és csak az elrendelt dózisban szabad szedni!

Az emberek többsége természetesnek veszi, hogy az antibiotikumok bármikor rendelkezésre állnak, amikor csak szükség van azokra. Az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ (ECDC), az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nyilvánosságra hozott tanulmány eredményei azonban arra mutatnak, ez hamarosan a múlté lehet. Mégpedig azért, mert minden egyes helytelenül felhasznált antibiotikum adaggal csak erősebbé válik az a néhány baktérium, amelyik már ellenállóvá vált az adott szerrel szemben, így lehetséges, hogy már léteznek minden antibiotikumnak ellenálló baktériumok. Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot.

Az antibiotikum rezisztencia visszaszorítására az Európai Bizottság 2011-ben akciótervet fogadott el. A mostani kutatás adatai alapján a tervek szerint új módszertant dolgoznak ki a probléma kezelésére,  így biztosítva, hogy  a jövő generációi számára is rendelkezésre álljanak hatásos antibiotikumok, melyek segítenek legyőzni a baktériumok okozta fertőzéseket.

Forrás:antsz.hu

süti beállítások módosítása