Influenza Blog

Influenza Blog

Az ÁNTSZ új weboldalán eloszlatja a védőoltásokkal kapcsolatos tévhiteket

2014. október 30. - blogeditor

Számos tévhit kering az interneten és a köztudatban is a védőoltásokról, azok szükségszerűségéről. De olyan hírek is napvilágot láttak már, melyek megkérdőjelezik a vakcinák jótékony hatását, sőt, akár egyenesen károsnak ítélik e készítményeket.

ántsz_védőoltás _tévhitek.jpg

Pedig az oltásoknak köszönhető, hogy mára szinte teljesen eltűntek az olyan fertőző betegségek, mint a kanyaró vagy a járványos gyermekbénulás. Azt azonban már kevesen tudják, hogy ezek a betegségek újra megjelenhetnek, ha az átoltottság egy bizonyos szint alá csökken.

Az interneten és közösségi portálokon terjedő összeesküvés-elméletek hatására egyre csak nő az oltásellenesek tábora, hiszen ezek az álhírek kitalált tudósokra, vagy tudományos alapot nélkülöző kutatásokra hivatkoznak és leggyakrabban az oltások mellékhatásait torzítva vagy felnagyítva vezetik félre az embereket.

Ezeket a tévhiteket szeretné az ÁNTSZ eloszlatni, ezért létrehozta a www.antsz.hu/oltasbiztonsag nevű oldalt, ahol közérthetően írja le és vázolja a védőoltások hatásmechanizmusát, az esetleges mellékhatásokat és azok gyakoriságát is.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vakcinákkal megelőzhető betegségek veszélyesek, és annak súlyosságától függően a beteg akár kórházba is kerülhet, vagy nem várt, komoly szövődmények is kialakulhatnak, melyek az oltás igénybevételével szintén elkerülhetőek.

Forrás: ÁNTSZ

süti beállítások módosítása