Influenza Blog

Influenza Blog

Helyes kézmosással megelőzhetjük a betegségeket!

2014. augusztus 29. - blogeditor

A kéz tisztántartásával, fertőtlenítésével nemcsak az influenza, számos más fertőző betegség ellen is hatásosan védekezhetünk.

ANTSZ_plakat2.jpgA mindennapi tevékenység során az emberi test állandóan szennyeződik. A szennyeződés mértéke, összetétele azonban a test különböző részein eltérő. a külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz bőre tekinthető a legszennyezettebnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Ezért a minél gyakoribb szappanos kézmosás, a fertőzésátvitel megelőzésének egyik leghatásosabb, legegyszerűbb módja, hiszen a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. Néhány óra leforgása alatt 500-1000 baktérium is megtelepedhet a tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve ezáltal a felületeket is, amikhez hozzáérünk. Egyes baktériumok 20 percig, de mások több óráig, vagy akár hetekig is képesek életben maradni és fertőzni.

A leggyakoribb piszkos kéz által közvetített fertőzések a légúti fertőzések - a nátha, influenza, tüdőgyulladás - a fertőző hasmenéses megbetegedések, bizonyos típusú májgyulladások. Alapos kézmosással a hasmenéses megbetegedések száma 45 százalékkal, a légúti megbetegedések száma pedig 23 százalékkal csökkenthető!

Forrás: ÁNTSZ

süti beállítások módosítása