Influenza Blog

Influenza Blog

Tömegközlekedés, munkahely, iskola - az influenza vírus tömegben terjed a legkönnyebben

2014. február 20. - blogeditor

A téli időszakban legtöbbünk számára megszokott dolog az orrfolyással, torokfájással járó megbetegedés. Az idei tél gyakori hőmérséklet-ingadozásai különösen kedveznek a vírusok szaporodásának.  Nagyobb a gond, ha az egyszerűbb, enyhébb lefolyású nátha helyett, influenzafertőzéssel van dolgunk.

A különbség, hogy míg a náthát több száz, egymástól többé-kevésbé eltérő vírusféle okozza, addig az influenzát okozó vírusoknak három nagyobb csoportja van. Ha valaki megbetegszik, és a rosszulét hirtelen fellépő magas lázzal kezdődik, amely teljesen ledönti a lábáról, szinte biztos lehet benne, hogy ez bizony influenza. Az influenza vírus a láz mellett fej-, és torokfájást, izom- és ízületi fájdalmakat okoz, de súlyos esetekben járhat vele tüdőgyulladás, vagy hörghurut is.

Éppen ezért, az influenzát nem szabad félvállról venni, betegen dolgozni/iskolába járni, a betegséget ki kell pihenni. Sajnos az influenza lappangási ideje alatt is továbbadható, előfordulhat, hogy olyan beteggel kerülünk kapcsolatba, aki még nem tudja, hogy megfertőződött. Ezért amíg tart az influenzaszezon, illetve a járványidőszak, érdemes mindenhol körültekintőnek lenni.

Egy aktív, dolgozó ember a nap legnagyobb részét kollégái között tölti. Dolgozni, iskolába legtöbben tömegközlekedéssel járunk, utunk során több kapaszkodót, ülést érintünk, összeszedve így számtalan kórokozót. Tehát mikor beérünk, legyen az első dolgunk az alapos kézmosás, vagy kézfertőtlenítő gél használata, hiszen a kórokozók a kezünkről könnyen a szánkba, szemünkbe, orrunkba kerülhetnek. Mivel egészségesen azt nem tehetjük meg, hogy csak úgy otthon maradjunk a járvány időszakában, legalább a munkahelyen legyünk körültekintőek. Az irodát szellőztessük óránként legalább öt percig. Kollégáink üdvözlésekor kerülendő a kézfogás, ami egy ilyen időszakban érthető. Ha többen használnak egy telefon készüléket, asztalt vagy klaviatúrát érdemes fertőtlenítő kendővel mindenki után áttörölni.

b2b-calling-exec-answering-in-office.jpg

Otthonról vigyünk munkahelyünkre saját bögrét, poharat és evőeszközöket, ne használjuk a közös konyha edényeit. Figyeljünk arra, hogy napközben többször, alaposan mossunk kezet. Amennyire csak lehet, kerüljük  az olyan zsúfolt helyeket, mint például a mozi, vagy a bevásárlóközpontok.

Immunrendszerünket egészséges életmóddal és egészséges táplálkozással tudjuk leginkább támogatni. Otthonunk hőmérséklete ne haladja meg a 21 C fokot, viszont a páratartalma legyen magas, melyet párologtatással tudunk növelni; ha otthonunkban megfelelő a páratartalom a kórokozók fertőzőképessége nagyban csökken, ám a száraz levegő kedvez szaporodásuknak. A párologtatóba cseppentsünk eukaliptusz, teafa, kakukkfű vagy levendula olajat, ezek az illóolajak fertőtlenítik a szobát, nagyban csökkentik a kórokozók számát.
Fontos, hogy lehetőség szerint aludjuk ki magunkat alaposan! Az egészségmegőrzés alappillére a pihenés és az elegendő alvás.

Figyelemmel, tudatosabb életmóddal sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, mivel ezt látják, tanulják tőlünk gyermekeink idővel nekik is ez a hozzáállás lesz a természetes!

Forrás: http://domestos.hu/

 

süti beállítások módosítása