Influenza Blog

Influenza Blog

Hollandiában már járvány van

2014. december 30. - blogeditor

Az ÁNTSZ legfrissebb közlése szerint hazánkban és Európa több országában egyelőre alacsony az influenza aktivitása, Hollandiában viszont már járvány van.
Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint földrajzilag kiterjedt influenza járványt eddig csak Hollandiából jeleztek, egyre több ország számol be arról, hogy a betegektől levett légúti minták alapján influenza vírus jelenléte észlelhető. Anglia közepes influenzaaktivitásról adott jelentést, több más európai országban - köztük Magyarországon is - elszórtan jelentkező megbetegedéseket regisztráltak.
Hazánkban az 51. héten 9 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ám a beküldött mintákból csak egy betegnél mutatták ki az influenza B vírust.

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása