Influenza Blog

Influenza Blog

Ön jogosult térítésmentes influenza elleni védőoltásra?

2014. szeptember 26. - blogeditor

Hamarosan újra beköszönt az influenza szezon, a megbetegedés elkerülése érdekében fontos, hogy minél előbb elkezdjük a felkészülést a járványdőszakra. Az influenza elleni harc egyik legerősebb fegyvere a védőoltás, amelynek beadatásával sokat tehetünk egészségünk védelme érdekében.

influenza1014.jpeg
Az influenza elleni védőoltás megbetegedési veszély elhárítása céljából önkéntesen igénybe vehető térítésmentes védőoltás. A 2014/2015. évi influenzaszezonra történő felkészülés során térítés­mentesen végezhető influenza elleni védőoltásra jogosultak:

A hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett:

- krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek
- súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek
- szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas­vérnyomás-betegséget)
- veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek
- krónikus máj- és vesebetegek
- anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes.

A várandós nők, illetve azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik.

Az ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egész­ségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek

A tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt).

A 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

–      egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a terhes nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is)

–      szociális intézmények dolgozói.

Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a dolgozók számára a térítésmentes védőoltást azokon az állattartó telepeken, ahol sertés, baromfi és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak. A védőoltásban részesíthetők a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltásokat a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokon keresztül évente javasolt megszervezni.

Forrás: OEK, ÁNTSZ

süti beállítások módosítása