Influenza Blog

ELKÖLTÖZTÜNK!

2017. február 15. - blogeditor

Néhány tipp, hogyan kerülheti el az influenzát

Ha nem oltatja be magát az influenza ellen, néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával is sokat tehet a betegség elkerülése érdekében, ezek a következők:

close-up-of-ill-teenager-with-a-tissue-next-to-her-nose_1208-33.jpeg

1. Ügyeljen a kezei tisztaságára: gyakran mosson kezet meleg, szappanos vízzel, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás, zsebkendő használata után. Mosson kezet mielőtt a szeméhez, orrához vagy szájához nyúlna!

2. Használjon eldobható papír zsebkendőt, amit használat után lehetőleg zárt szemetesbe dobjon!

3. Köhögéskor, tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája, orra elé, ha az nincs kéznél, akkor se a tenyerébe, inkább könyökhajlatba köhögjön vagy tüsszentsen.

4.  Influenzajárvány idején ha lehetséges kerülje a kézfogást és a puszit.

5. Otthon és a munkahelyén is gyakran és alaposan szellőztessen.

6. Rendszeresen tisztítsa azokat a használati tárgyait, amelyeket mások is használnak: pl. az asztalát, számítógépe billentyűzetét.

7. Influenzajárvány idején lehetőség szerint kerülje a zsúfolt, zárt helyeket.

Forrás: egeszseg.hu

 

Kitört az influenzajárvány!

Az Országos Epidemiológiai Központ becslései alapján január első hetéhez képest mostanra duplájára nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, így kijelenthető, hogy hazánkban megkezdődött az influenzajárvány.

influenza_terkep_2.jpeg
Kép: idokep.hu


Az OEK összesítéséből kiderül, hogy a betegek többsége, majdnem fele a fiatal felnőtt (15-34 éves) korosztályból került ki, 29 %-a 35-59 évesek közül, a legkisebb számú megbetegedés pedig a gyermekek és a 60 év felettiek esetében volt jellemző.

Az év első hetében valamennyi megyében nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az azt megelőző héthez viszonyítva. Az orvoshoz forduló betegek Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében voltak a legtöbben.
2017. első hetében az OEK Légúti vírus osztályára beérkezett és vizsgált minták alapján elmondható, hogy az eddigi megbetegedéseket többségében az Influenza A vírus valamely típusa okozta, csupán egy esetben volt az influenza B vírus a bűnös.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az első héten Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Baranya megyéből érkezett jelentés. A megbetegedések egy óvodát, egy általános iskolát és egy kórházi osztályt érintettek.

Az alábbi kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat, minden intézményben visszavonásig érvényes a tilalom:

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórház telephelyén az érintett osztályokon:

Szülészet-Nőgyógyászati osztály
Gyermekosztály
Újszülött részleg

Felső-Szabolcsi Kórház
Az érintett osztályok:

Intenzív osztály,
Csecsemő és Gyermekgyógyászati osztály,
Szülészet-Nőgyógyászati osztály,
Újszülött részleg

Karolina Kórház Rendelőintézet
Az érintett osztály:

Ápolási Osztály

Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet
Az érintett osztály:

Krónikus fekvőbeteg ellátás teljes területén

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház
Az érintett osztály:

Krónikus Belgyógyászati Osztály


Forrás: antsz.hu, oek.hu

Stressz oldása aktív formában

Dr. Somogyi Katalin belgyógyász szakorvos, diabetológus, gerontológus ajánlásával

Az immunrendszer erősítése kapcsán a stressz is gyengítheti a szervezetünket. A stressz oldására alkalmasak a különböző aktív mozgásformák, a szabadidős tevékenységek, a sport, ill. akinek szükséges a gyógytorna, vagy a vízben végezhető torna.

aerobik_szabadban3_1.jpgForrás: hévízi NaturMed Hotel Carbona

Tovább

Tudatosság az immunrendszer erősítésében tavasszal

Dr. Somogyi Katalin belgyógyász szakorvos, diabetológus, gerontológus ajánlásával

Dr. Somogyi Katalinnal, a hévízi NaturMed Hotel Carbona belgyógyász szakorvosával, diabetológusával, gerontológusával beszélgettünk a télvégi időszakban gyakran jelentkező ,,tavaszi fáradtság” jelenségről, az immunerősítéséről és szervezetünk vitaminokkal való feltöltésének szükségességéről:

asztalna_l_fiatal1_2.jpg

Fotó: hévizi NaturMed Hotel Carbona

Tél végén sokaknál jellemző tünet az ún. ,,tavaszi fáradtság”, holott a tavasz közeledtével azt is érezhetnénk, hogy új energiákkal töltődünk fel. Mégis, ilyenkor gyakran érezzük magunkat bágyadtnak, fáradtnak, letörtnek, erőtlennek, sokan fejfájásról, aluszékonyságról is panaszkodnak. Jó tisztában lenni azzal, hogy a ,,tavaszi fáradtság” nem betegség, csupán a szervezet természetes reakciója, amikor ,,téli üzemmódról” tavaszira vált át.

Tél végére energia- és vitamin tartalékaink lemerülnek, hiszen télen kevesebb az idény gyümölcs, így sokkal nehezebb megfelelő mennyiségű és minőségű vitamint juttatni a szervezetünkbe. Tavasszal ezért érdemes vitaminraktárainkat idényáruból feltölteni, ha tehetjük indítsuk a napot frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevekkel. Az A, B, C, E vitaminok immunerősítő hatással is bírnak, ezért fontos ezek megfelelő mennyiségű bevitele változatos táplálkozás formájában. Felgyorsult világban élünk, a mindennapokban nehéz az étrendünket a hét minden napján maradéktalanul és optimálisan összeállítani vitamin , nyomelem és ásványi anyagok tekintetében ráadásul a tél végén  a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalma is alacsonyabb lehet, így szükség lehet a tudatos táplálkozáson kívül vitaminkészítmények táplálékkiegészítők fogyasztására is.
Ásványi anyagok és nyomelemek közül  a kalcium, a magnézium, a cink és a szelén szintén immunerősítő hatással is bírnak, fogyasszuk őket természetes úton a változatos étrendbe építve – vagy szükség esetén étrendkiegészítő formájában.

 A zöldség- és gyümölcs fogyasztás mellett fontosak a tejtermékek az olajos magvak, amelyek szintén nélkülözhetetlen vitaminokat esszenciális zsírsavakat ásványi anyagokat tartalmaznak a szervezetünk számára.
Ha immunerősítésről beszélünk nem hagyható ki a D-vitamin és a fény szerepe, amely nem csupán  az egészséges csontképződéshez járul hozzá,  hanem komoly antibakteriális védelmet is kifejt és jelentős immunerősítő hatással is rendelkezik. Tél idején természetes módon a napfény által minimális D-vitaminhoz jutunk hozzá, így ezt érdemes tudatos, D -vitaminban gazdag táplálkozással, ill egyéb vitamin készítményekkel kiegészíteni, és minél többet a szabadban, friss levegőn tartózkodni.


A D-vitamin fontossága az egészségmegőrzésben

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, más néven kalciferolnak hívják. 3 féle D-vitamint különböztetünk meg, a D1, a D2 és a D3-as vitamint. A D2-es vitamint inkább a növények tartalmazzák, a D3-as vitamin napsugárzás hatására keletkezik a bőrben. Szervezetünk normális működéséhez számos vitaminra, nyomelemre van szükségünk. A D-vitamin hiány akut probléma a magyar lakosság körében, a hosszan tartó napfénymentes időszak miatt és hazánkban a lakosság 95 %-a D-vitamin hiányban szenved a tél végére.

d-vitamin.jpg

Fotó: dvitamint.hu

Jó ha tudjuk, hogy a D-vitamin szerepe nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem komoly szerepe van a szervezet immunfolyamataiban. Mihez szükséges a D-vitamin? A kalcium és foszfor felszívódásához és beépüléséhez, a csontképződéshez, a csontok egészséges fejlődéséhez. Jelentős szerepe van az immunrendszer fejlődésében, a fertőző betegségek elleni védekezésben és sok súlyos betegség megelőzésében a ráktól, a téli depresszióig és a gyermekkorban kialakuló cukorbetegségig.


Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha  a napsütéses időszakban elegendő időt töltenek a napfényben. Napfénymentes időszakban viszont mindenképpen érdemes a D-vitamin pótlására figyelnünk a táplálkozással. D-vitaminban gazdag a tőkehalmáj, a halmájolajok, a hering, a lazac, a tonhal, a máj, a tojássárgája, a vaj, a tej és tejtermékek. D-vitamin hiányában a csontok ásványi anyag tartalma elégtelen lesz, rugalmasságukat vesztik, könnyebben törhetnek. A D-vitamin megfelelő mennyiségben való bevitele számítások szerint nagyban javítaná a lakosság halandóságát, ill. az átlagéletkor növekedését. Napfénymentes időszakban pótoljuk a D-vitamint a fent felsorolt élelmiszerek tudatosabb fogyasztásával!

Forrás: webbeteg.hu

Tavaszi megújulás zöldséggel, gyümölccsel!

Egyre divatosabbak napjainkban a különböző méregtelenítő kúrák, tavasszal pedig sokan érzik szükségét valamilyen trendi ,,tisztítókúrának”. Mielőtt azonban belekezdünk a napokig tartó nem evésbe, érdemes tájékozódnunk és kikérnünk szakember tanácsát is - javasolja Turcsák Katalin dietetikus szakember.

tavaszi_megu_jula_s_ke_p.jpg

Fotó: gyogyszernelkul.com

A hazai táplálkozási ajánlások rámutatnak, hogy a szervezet ,,méregtelenítését” elsősorban a bél immunrendszere, a máj, a tüdő és a bőr végzi, ami azt jelenti, hogy testünkben több helyen zajlik a salaktalanítás, így külön, extra  ,,méregtelenítésre” nincs szükség. A lakosság többsége sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, pedig ez elengedhetetlen lenne az egészségmegőrzéshez és a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A dél-európaiak jobban állnak gyümölcs- és zöldségfogyasztásból mint az északabbra élők, ez az éghajlati adottságokkal és a táplálkozási hagyományokkal magyarázható. Egy felmérés szerint a gyerekek csupán 6-24 %-a éri el a WHO napi ajánlását. Egészségügyi kutatások igazolták, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás összefüggésbe hozható bizonyos krónikus betegségek alacsony kockázatával.
(forrás: EFSA - Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság).

Ha a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat emeljük, jót teszünk egészségünkkel. Amennyiben ,,méregtelenítés” helyett időnként beiktatunk egy-egy gyümölcs- és zöldségnapot emésztőrendszerünket tehermentesíthetjük. Ezen a napon érdemes még több folyadékot fogyasztani ásványvíz és tea formájában. A huzamosabb ideg tartó, szigorú méregtelenítő kúráknak számos veszélye lehet, így mielőtt elkezdjük mindenképpen konzultáljunk dietetikus szakemberrel.

A teafogyasztás enyhítheti az influenza tüneteit

A tea a víz után az egyik leggyakrabban fogyasztott folyadékunk. A teacserje egy örökzöld növény, Ázsia az őshazája. Több ezer fajtája ismeretes, a két legnépszerűbb az assami és a kínai tea. A teák kategorizálást az alapján végzik, hogy a növény mely részéből készülnek.

zo_ldtea.jpg

Fotó: tea.hu

A feldolgozás módjától (fermentálás) függően beszélhetünk zöld, sárga és fekete teáról. Influenza és megfázásos időszakban a zöld teák fogyasztása enyhíthet a tüneteken. Ásványi anyagok és vitaminok is találhatóak benne, melyek növelik az antioxidáns hatást. A zöld tea segít az elhízás megelőzésében és véd bizonyos fertőzésekkel szemben. Előnyös élettani hatásai miatt a teázás az egészséges étrend része, de koffein és csersav tartalma miatt az arra érzékenyek fogyasszák körültekintően.

Jópár gyógynövény és az abból főzött teafőzet segíthet a panaszok enyhítésében:

A fűzfa jótékony hatásait már az ókori Görögországban is ismerték. A fűzfakéreg legfőbb hatóanyaga a szalicil, ami a májban szalicil savvá alakul és ez a sav az, ami enyhíti a fejfájást, csillapítja a lázat és a gyulladást.
A hársfa egész Európában honos gyógynövény, illóolajat, flavonoidokat, cseranyagokat tartalmaz. Csillapítja a köhögést, immunerősítő hatása is ismeretes. Elismert gyógynövény izzasztókúrákhoz, ezért alkalmas a megfázásos betegségek megelőzésére és a száraz köhögésre is.

A kakukkfű fűszernövény és gyógynövény egyben. A gasztronómiában élvezeti értéke mellett influenzás panaszok ellen, légúti megbetegedésekre is használják.

Az akácfű kiváló köhögéscsillapító, jól kezeli a hurutot is. Élvezeti értéke magas, torok panaszokra is alkalmas.
A bazsalikom népszerű, aromás fűszernövény, viszonylag kevesen tudják róla, hogy megfázásos megbetegedésekre is használható, Köhögéscsillapító, étvágyjavító és idegnyugtató hatású.

A borsmenta megfázás esetén enyhíti a torokfájást, jól kombinálható egyéb gyógynövényekkel.

Az orvosi zsálya csillapítja a torokgyulladást, csillapítja a lázat és izzasztó hatású.

A teázás - akár zöld, akár gyógytea formájában - az influenza és a megfázás tüneteit enyhítheti, noha a gyógyuláshoz nem elég. Influenza tüneteivel mindenképpen forduljunk orvoshoz.

(Forrás: spar.hu, life.hu, bien.hu)

A személyes higiénia fontossága

A ,,higiéné” szó jelentése egészségtan, a betegségek megelőzését szolgáló, tisztaságra irányuló tevékenység az egészség megőrzése érdekében. Jelenleg az iskolák 86%-ában a higiéniai ismeretek oktatása része a tananyagnak. A személyes higiéniában - influenza járvány idején különösen - fontos a megfelelő kézmosás. (Blogunkban a helyes, alapos kézmosási technikáról itt olvashat.)

gyermek_ke_zmosa_s.jpg

Iskolás gyerekek a kézmosásról az iskolai mosdókkal szembeni bizalmatlanság miatt rendszerint elfeledkeznek. Főként a felsősök esetében igaz ez, egy friss felmérés* szerint az alsósok közül 34%, a felső tagozatosak közül 16% az, aki kezet mos az iskolában és használja az iskolai mosdó helyiségeket. Az otthoni kézmosásnál azonban megfordul az arány, ez esetben a felső osztályt végzők többet mosnak kezet (84%) szemben az alsó tagozatosokkal. (64%). Népegészségügyi szempontból a megkérdezettek 91%-ának fontos a tiszta környezet mind az iskolában, mind saját, otthoni lakóterében, szobájában. Jó hír, hogy az iskolások többsége tudatában van annak, hogy a tisztaság azért fontos, hogy a környezetünkben lévő kórokozóktól ne betegedjünk meg. A gyerekek tisztaság iránti igényének kifejlődése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír az iskolai higiéniai oktatás, a bölcsődei, óvodai ránevelés és a családi példamutatás. A minták közvetítése - különösen az elején - játékos formában is megoldható és ebben legyen hangsúlyos az étkezések előtti, ill. a  wc használat utáni kézmosás. A gyerekek a példát a közvetlen környezetükből veszik, legyünk ennek tudatában!

*Reprezentatív kutatást végzett az iskolás gyerekek tisztálkodási és higiéniai szokásairól az Domestos gyártója, az Unilever megbízásából a Kutatópont. A kutatás a magyarországi általános iskolák 1-8. osztályába járó tanulók ismeretét és véleményét vizsgálta a személyes és közvetlen környezetüket érintő higiéniás kérdésekről.