Influenza Blog

Mutálódott az influenzavírus

Az idei szezonban háromkomponensű védőoltás lesz

2015. október 27. - blogeditor

Ismeretes, hogy az influenzavírus az egyik legváltozékonyabb vírusfajta, képes nagy mértékben is megváltoztatni a szerkezetét, éppen ezért a szakemberek minden évben ajánlják a szezonális oltóanyag beadatását. Az influenza általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, de súlyos szövődményekkel is járhat, akár halálhoz is vezethet sajnos, ezért nem szabad lebecsülni.

Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főorvosa elmondta, hogy tavaly új törzs jött lére, ez okozta a 2014/2015-ös szezon több megbetegedését, a nagyobb járványt, mert a lakosság nagy része védtelen volt a mutálódott vírussal szemben. Hasonló járvány zajlott le 2009-ben Mexikóban vagy Kínában, amikor a H7N9-es vírusban génkicserélődés történt. Ha valaki megfertőződik az influenza valamelyik vírustörzsével, a szervezetében immunválasz alakul ki, de ez már nem védi meg egy másik fajta influenzavírussal szemben. Ezért kell minden évben más vírustörzseket használni az oltóanyaghoz is.flu-shot-2235_d0c464e9d113bfc9f2731df673c4499f_1.jpg

 


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) laboratóriuma minden évben több száz laboratóriumtól kap vírusmintát, ezekből fejlesztik ki az adott évre érvényes és ajánlott oltóanyag-komponenst. Sajnos a WHO csak az előző évi vírusokból "gazdálkodhat" az oltóanyag összeállításánál, mivel a déli féltekén márciustól-októberig tart az influenza szezon, és ezek a vírusvariációk már nem kerülhetnek be az adott év oltóanyagába. Ahhoz ugyanis, hogy az északi féltekén - így Magyarországon is - őszre rendelkezésre álljon az oltóanyag, a gyártást már tavasszal meg kell kezdeni. Az idei 2015/2016-os szezonra háromkomponensű védőoltás lesz.

Csohán Ágnes, az OEK járványügyi osztályának osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy Európában 2014 decemberétől 2015 tavaszáig, tehát az influenzaszezon alatt lényegesen magasabb volt a halálozások száma mint korábban, de csak becslésekre lehet hagyatkozni, mivel a halál a fertőzés után hetekkel következik be, és a legtöbbször valamilyen szövődmény - például tüdőgyulladás - a közvetlen oka.

Jelentős volt a 2014/2015-ös járvány Magyarországon, több mint 500 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, amire az elmúlt tíz évben nem volt példa. Hatezerrel többen haltak meg az influenzaszezon négy hónapja alatt és a halálesetek közvetetten az influenzára vezethetők vissza.

Idén Magyarországon - hasonlóan az előző évekhez - 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyag érhető el majd térítésmentesen, november közepétől lesznek a háziorvosoknál. A térítésmentes oltásra a 60 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők és az egészségügyben dolgozók jogosultak. A védőoltást azonban azoknak is ajánlják, akik nem tartoznak a fokozottan veszélyeztetett csoportokhoz. Ők receptre juthatnak hozzá a patikában megvásárolt oltóanyaghoz, amelyet szintén a háziorvos ad be.

Az előző szezonban a 60 éven felüliek közül igen kevesen kérték a térítésmentes védőoltást, az "átoltottság" 22 százalékos volt, de az egészségügyi dolgozók körében is csak 30 százalékos. Ezen az arányon mindenképpen szeretnének javítani, hiszen az oltóanyaggal nemcsak a járványt lehet megelőzni, hanem a súlyos szövődményeket is.

Danielisz Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal együttműködve gyűjtik a Magyarországra érkező menekültek egészségi állapotára, ezen belül az influenzaszerű megbetegedésekre vonatkozó adatokat. Mint mondta, az előző héten három influenzaszerű megbetegedést tapasztaltak a menekültek között. Idén a menekültekkel kapcsolatba kerülőknek is jár a térítésmentes oltóanyag, eddig a rendőrség jelezte, hogy 3770 vakcinára lesz szükségük.

Forrás: MTI