Influenza Blog

Az influenza nem játék: aki beteg, ágyban a helye!

2015. február 17. - blogeditor

Az influenzát nagyon könnyű elkapni, elég egy kézfogás vagy egy puszi, de pl. amíg a munkahelyre, iskolába beérünk is számtalan módon megfertőződhetünk. Az influenza tömegben és zárt közösségekben terjed a legjobban, így a tömegközlekedés, iskola, óvoda, iroda lehet a leginkább fertőzésveszélyes terület.

Ha valaki megbetegszik  és a rosszulét hirtelen fellépő magas lázzal kezdődik, amely teljesen ledönti a lábáról, szinte biztos lehet benne, hogy ez bizony influenza. Az influenza vírus a láz mellett fej-, és torokfájást, izom- és ízületi fájdalmakat okoz, de súlyos esetekben járhat vele tüdőgyulladás, vagy hörghurut is.

fever-forehead-girl.jpg

Éppen ezért, az influenzát nem szabad félvállról venni, betegen dolgozni/iskolába járni, a betegséget ki kell pihenni. Sajnos az influenza lappangási ideje alatt is továbbadható, előfordulhat, hogy olyan beteggel kerülünk kapcsolatba, aki még nem tudja, hogy megfertőződött. Ezért amíg tart az influenzaszezon, illetve a járványidőszak, érdemes mindenhol körültekintőnek lenni.

Egy aktív, dolgozó ember a nap legnagyobb részét kollégái között tölti. Dolgozni, iskolába legtöbben tömegközlekedéssel járunk, utunk során több kapaszkodót, ülést érintünk, összeszedve így számtalan kórokozót. Tehát mikor beérünk, legyen az első dolgunk az alapos kézmosás, vagy kézfertőtlenítő gél használata, hiszen a kórokozók a kezünkről könnyen a szánkba, szemünkbe, orrunkba kerülhetnek. Mivel egészségesen azt nem tehetjük meg, hogy csak úgy otthon maradjunk a járvány időszakában, legalább a munkahelyen legyünk körültekintőek. Az irodát szellőztessük óránként legalább öt percig. Kollégáink üdvözlésekor kerülendő a kézfogás, ami egy ilyen időszakban érthető. Ha többen használnak egy telefon készüléket, asztalt vagy klaviatúrát érdemes fertőtlenítő kendővel mindenki után áttörölni.

Otthonról vigyünk munkahelyünkre saját bögrét, poharat és evőeszközöket, ne használjuk a közös konyha edényeit. Figyeljünk arra, hogy napközben többször, alaposan mossunk kezet. Amennyire csak lehet, kerüljük  az olyan zsúfolt helyeket, mint például a mozi, vagy a bevásárlóközpontok.