Influenza Blog

Már 60 éves kortól igényelhető térítésmentesen az influenza elleni védőoltás

2014. november 14. - blogeditor

65 év helyett már 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Így számukra és a rizikócsoportokba tartozók számára összesen 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre.

idos_ferfi_oltasa.jpg
A 60 éven felüliek mellett a bizonyos krónikus betegségekben szenvedő betegek, a várandós nők, valamint az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók igényelhetik térítésmentesen az oltást.

Az influenza kellemetlen tünetekkel járó megbetegedés, általában szövődmények nélkül. Ha súlyos szövődmény lép fel, akkor a kórházi kezelés, sőt, akár a gép lélegeztetés is indokolttá válhat, ezért nagy veszélyeznek vannak kitéve az idősek, a várandósok, a kisgyermekek, valamint az alapbetegségük miatt rossz általános egészségi állapotú emberek.

A gyógyszertárakban idén is többféle szezonális vakcina kapható, így azok is beoltathatják magukat, akik nem jogosultak a térítésmentes oltásra.

Fontos hangsúlyozni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást szükséges évről-évre megismételni, mivel az előző évi védőoltás nem nyújt megfelelő védelmet a következő influenzaszezonra. Ugyanakkor azt is ki kell emelni , hogy egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget.

Forrás: webbeteg.hu