Influenza Blog

Európában már kiterjedt járvány van

2014. február 10. - blogeditor

Európa teljes déli részén (beleértve Franciaországot), valamint Angliában és Norvégiában is kiterjedt influenzajárvány van – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

woman-with-flu-checking-temperature.jpg

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az elmúlt heti megfigyelések alapján összesen nyolc európai ország adott jelentést földrajzilag kiterjedt influenzajárványról. Emellett egyre több ország számol be regionális járványokról is.

A közlés szerint továbbra is elsősorban az influenza A vírusok terjednek a kontinensen. A figyelőszolgálat októberi indulása óta az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegektől vett légúti mintákból a laboratóriumi vizsgálatok során a pozitív esetek 98 százalékban az influenza A vírusát mutatták ki, míg a fennmaradó 2 százalékban az influenza B vírusának jelenlétét igazolták – közölte az ÁNTSZ az ECDC jelentése alapján.

Magyarországon az influenza továbbra is lassan terjed, bár az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi jelentése szerint az előző egy héten Budapesten és 14 megyében nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. A figyelőszolgálatra kijelölt orvosok január 27. és február 2. között 12 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az azt megelőző héten. A legtöbb beteget a fővárosból, Pest, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentették.