2016. már 25.

Stressz oldása aktív formában

írta: blogeditor
Stressz oldása aktív formában

Dr. Somogyi Katalin belgyógyász szakorvos, diabetológus, gerontológus ajánlásával

Az immunrendszer erősítése kapcsán a stressz is gyengítheti a szervezetünket. A stressz oldására alkalmasak a különböző aktív mozgásformák, a szabadidős tevékenységek, a sport, ill. akinek szükséges a gyógytorna, vagy a vízben végezhető torna.

aerobik_szabadban3_1.jpgForrás: hévízi NaturMed Hotel Carbona

...

Tovább Szólj hozzá

depresszió stressz adalékanyag fényterápia immunerősítés

2016. már 18.

Tudatosság az immunrendszer erősítésében tavasszal

írta: blogeditor
Tudatosság az immunrendszer erősítésében tavasszal

Dr. Somogyi Katalin belgyógyász szakorvos, diabetológus, gerontológus ajánlásával

Dr. Somogyi Katalinnal, a hévízi NaturMed Hotel Carbona belgyógyász szakorvosával, diabetológusával, gerontológusával beszélgettünk a télvégi időszakban gyakran jelentkező ,,tavaszi fáradtság” jelenségről, az immunerősítéséről és szervezetünk vitaminokkal való feltöltésének szükségességéről:

asztalna_l_fiatal1_2.jpg

Fotó: hévizi NaturMed Hotel Carbona

Tél végén sokaknál jellemző tünet az ún. ,,tavaszi fáradtság”, holott a tavasz közeledtével azt is érezhetnénk, hogy új energiákkal töltődünk fel. Mégis, ilyenkor gyakran érezzük magunkat bágyadtnak, fáradtnak, letörtnek, erőtlennek, sokan fejfájásról, aluszékonyságról is panaszkodnak. Jó tisztában lenni azzal, hogy a ,,tavaszi fáradtság” nem betegség, csupán a szervezet ...

Tovább Szólj hozzá

táplálkozás vitaminok egészséges táplálkozás tavaszi fáradtság immunerősítés NaturMed Hotel Carbona Hévíz

2016. már 14.

A D-vitamin fontossága az egészségmegőrzésben

írta: blogeditor
A D-vitamin fontossága az egészségmegőrzésben

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, más néven kalciferolnak hívják. 3 féle D-vitamint különböztetünk meg, a D1, a D2 és a D3-as vitamint. A D2-es vitamint inkább a növények tartalmazzák, a D3-as vitamin napsugárzás hatására keletkezik a bőrben. Szervezetünk normális működéséhez számos vitaminra, nyomelemre van szükségünk. A D-vitamin hiány akut probléma a magyar lakosság körében, a hosszan tartó napfénymentes időszak miatt és hazánkban a lakosság 95 %-a D-vitamin hiányban szenved a tél végére.

d-vitamin.jpg

Fotó: dvitamint.hu

Jó ha tudjuk, hogy a D-vitamin szerepe nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem komoly szerepe van a szervezet immunfolyamataiban. Mihez szükséges a D-vitamin? A kalcium és foszfor ...

Tovább Szólj hozzá

influenza immunerősítés fertőző betegségek D-vitamin

2016. már 12.

Tavaszi megújulás zöldséggel, gyümölccsel!

írta: blogeditor
Tavaszi megújulás zöldséggel, gyümölccsel!

Egyre divatosabbak napjainkban a különböző méregtelenítő kúrák, tavasszal pedig sokan érzik szükségét valamilyen trendi ,,tisztítókúrának”. Mielőtt azonban belekezdünk a napokig tartó nem evésbe, érdemes tájékozódnunk és kikérnünk szakember tanácsát is - javasolja Turcsák Katalin dietetikus szakember.

tavaszi_megu_jula_s_ke_p.jpg

Fotó: gyogyszernelkul.com

A hazai táplálkozási ajánlások rámutatnak, hogy a szervezet ,,méregtelenítését” elsősorban a bél immunrendszere, a máj, a tüdő és a bőr végzi, ami azt jelenti, hogy testünkben több helyen zajlik a salaktalanítás, így külön, extra  ,,méregtelenítésre” nincs szükség. A lakosság többsége sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, pedig ez elengedhetetlen ...

Tovább Szólj hozzá

méregtelenítés egészségmegőrzés influenza dietetikus immunerősítés

2016. már 10.

A teafogyasztás enyhítheti az influenza tüneteit

írta: blogeditor
A teafogyasztás enyhítheti az influenza tüneteit

A tea a víz után az egyik leggyakrabban fogyasztott folyadékunk. A teacserje egy örökzöld növény, Ázsia az őshazája. Több ezer fajtája ismeretes, a két legnépszerűbb az assami és a kínai tea. A teák kategorizálást az alapján végzik, hogy a növény mely részéből készülnek.

zo_ldtea.jpg

Fotó: tea.hu

A feldolgozás módjától (fermentálás) függően beszélhetünk zöld, sárga és fekete teáról. Influenza és megfázásos időszakban a zöld teák fogyasztása enyhíthet a tüneteken. Ásványi anyagok és vitaminok is találhatóak benne, melyek növelik az antioxidáns hatást. A zöld tea segít az elhízás megelőzésében és véd bizonyos fertőzésekkel szemben. Előnyös élettani hatásai miatt a teázás az egészséges étrend része, de koffein ...

Tovább Szólj hozzá

tea influenza zöld tea fekete tea influenza tünetei

2016. már 07.

A személyes higiénia fontossága

írta: blogeditor
A személyes higiénia fontossága

A ,,higiéné” szó jelentése egészségtan, a betegségek megelőzését szolgáló, tisztaságra irányuló tevékenység az egészség megőrzése érdekében. Jelenleg az iskolák 86%-ában a higiéniai ismeretek oktatása része a tananyagnak. A személyes higiéniában - influenza járvány idején különösen - fontos a megfelelő kézmosás. ( Blogunkban a helyes, alapos kézmosási technikáról itt olvashat. )

gyermek_ke_zmosa_s.jpg

Iskolás gyerekek a kézmosásról az iskolai mosdókkal szembeni bizalmatlanság miatt rendszerint elfeledkeznek. Főként a felsősök esetében igaz ez, egy friss felmérés* szerint az alsósok közül 34%, a felső tagozatosak közül 16% az, aki kezet mos az iskolában és használja az iskolai mosdó helyiségeket. Az otthoni kézmosásnál azonban ...

Tovább Szólj hozzá

fertőzés influenza higiénia kézmosás influenzavírus Domestos

2016. már 05.

Ön tudja mi mindenre jó a szegfűszeg vagy a fahéj?

írta: blogeditor
Ön tudja mi mindenre jó a szegfűszeg vagy a fahéj?

Az influenzás és megfázásos tünetek enyhítésére, egy-egy kúra alkalmával a mézzel együtt a fahéj, a szegfűszeg, a propolisz, a menthol és az eukaliptusz is alkalmazható.

fahej.jpg

Fotó: hazipatika.com

A fahéj már az ókorban is népszerű fűszernek számított, közkedveltsége azóta is töretlen. Illóolaj tartalmának köszönheti jellegzetes aromáját. Tudta Ön, hogy a ceyloni fahéj a fahéjak közül a legerősebb aromával rendelkezik? A fahéj azon fűszerek közé tartozik, amely magas élvezeti értéke mellett további gyógyhatásokkal is rendelkezik. Enyhíti a hányingert, kedvezően hat az emésztésre, segít a vérnyomás, a vércukor, a koleszterin és a triglicerid szint szabályozásában, védi a szív- és érrendszert. Gyulladáscsökkentő és ...

Tovább Szólj hozzá

influenza eukaliptusz fahéj természetes gyógymód gyógynövények propolisz mentol influenza tünetei

2016. már 03.

Immunerősítő élelmiszerek - Dietetikus tanácsával

írta: blogeditor
Immunerősítő élelmiszerek - Dietetikus tanácsával

A tél végére gyakran előfordul, hogy lemerülnek szervezetünk vitamin- és ásványi anyag raktárai. Amikor immunerősítő élelmiszerekről ejtünk szót, ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban bővelkedő nyersanyagokra, élelmiszerekre kell gondolnunk.

immunero_si_te_s_2.jpeg

Fotó: telegrafi.com

Turcsák Katalin dietetikus szerint tudatos táplálkozással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, a ,,vitaminraktárak” feltöltéséért. A táplálkozástudomány képviselői napi fél kilogramm gyümölcsöt és zöldséget javasolnak elfogyasztani. A zöldségeket, gyümölcsöket ha tehetjük nyersen fogyasszuk, így jóval több marad benne a vitamin. Hő hatására a vitamintartalom csökken.

A C-vitamin az egyik legismertebb, antioxidáns hatású vegyület, ...

Tovább Szólj hozzá

gyümölcs zöldség antioxidáns influenza immunerősítés influenza megelőzés D-vitamin C-vitamin SPAR influenzafertőzés

2016. már 02.

Influenza kisgyermekeknél

írta: blogeditor
Influenza kisgyermekeknél

Az influenzajárvány idején két életkorban, az idős korúaknál és a kicsi gyermekeknél még jelentősebb a szövődmények kialakulásának kockázata, ezért erre a két korosztályra még jobban oda kell figyelnünk. A fertőzés közösségben alakul ki a leggyorsabban (bölcsőde, óvoda, iskola), jellemzően három gyermekből egy nagy eséllyel megfertőződhet.

kisgyerek_la_zas.jpg

Fotó: media.babaszoba.hu

A kisgyermekek és a kisgyermek közösségek az influenza terjedésében központi szerepet játszanak, a kisgyermekes családok között az influenza kétszer olyan gyakori, mint a nagyobb gyermekes családoknál. Ahol a gyermek influenzás lesz, ott a család valamely tagját nagy eséllyel szintén megfertőzi a betegség. Influenzaszerű tünetekkel ajánlott, hogy a gyermek a ...

Tovább Szólj hozzá

fertőzés influenzajárvány lázcsillapító Influenza influenzafertőzés influenza tünetei

2016. már 02.

Influenza és kézhigiénia - A helyes kézmosás fontossága

írta: blogeditor
Influenza és kézhigiénia - A helyes kézmosás fontossága

A megfelelő kézmosás a fertőzések elkerülésében elengedhetetlen. Kutatások szerint kézfejünkkel az orrunkat, arcunkat óránként legalább 6 alkalommal érintjük meg, de megfelelő és rendszeres kézmosással csökkenthető a fertőző betegségek esélye.

asp_620_kezmos2.jpg

A fertőzések terjedésében a probléma általában a nem megfelelő kézmosással van, aminek a módszerét nem árt, ha időben, kicsi gyermekünkkel is megtanítjuk. Ebben a szülők mellett a pedagógusoknak is óriási szerepe van.

Kezünkkel mindent megérintünk, tüsszentünk, köhögünk, így megannyi baktérium kerülhet a kéz felületére. Rendszeres ,,hiba”, hogy a kézmosást gyorsan szeretnénk letudni és nem szánunk rá megfelelő időt. Pár másodperces kézmosás és gyors öblítés nem ...

Tovább Szólj hozzá