Influenza Blog

Influenza Blog

A teafogyasztás enyhítheti az influenza tüneteit

2016. március 10. - blogeditor

A tea a víz után az egyik leggyakrabban fogyasztott folyadékunk. A teacserje egy örökzöld növény, Ázsia az őshazája. Több ezer fajtája ismeretes, a két legnépszerűbb az assami és a kínai tea. A teák kategorizálást az alapján végzik, hogy a növény mely részéből készülnek.

zo_ldtea.jpg

Fotó: tea.hu

A feldolgozás módjától (fermentálás) függően beszélhetünk zöld, sárga és fekete teáról. Influenza és megfázásos időszakban a zöld teák fogyasztása enyhíthet a tüneteken. Ásványi anyagok és vitaminok is találhatóak benne, melyek növelik az antioxidáns hatást. A zöld tea segít az elhízás megelőzésében és véd bizonyos fertőzésekkel szemben. Előnyös élettani hatásai miatt a teázás az egészséges étrend része, de koffein és csersav tartalma miatt az arra érzékenyek fogyasszák körültekintően.

Jópár gyógynövény és az abból főzött teafőzet segíthet a panaszok enyhítésében:

A fűzfa jótékony hatásait már az ókori Görögországban is ismerték. A fűzfakéreg legfőbb hatóanyaga a szalicil, ami a májban szalicil savvá alakul és ez a sav az, ami enyhíti a fejfájást, csillapítja a lázat és a gyulladást.
A hársfa egész Európában honos gyógynövény, illóolajat, flavonoidokat, cseranyagokat tartalmaz. Csillapítja a köhögést, immunerősítő hatása is ismeretes. Elismert gyógynövény izzasztókúrákhoz, ezért alkalmas a megfázásos betegségek megelőzésére és a száraz köhögésre is.

A kakukkfű fűszernövény és gyógynövény egyben. A gasztronómiában élvezeti értéke mellett influenzás panaszok ellen, légúti megbetegedésekre is használják.

Az akácfű kiváló köhögéscsillapító, jól kezeli a hurutot is. Élvezeti értéke magas, torok panaszokra is alkalmas.
A bazsalikom népszerű, aromás fűszernövény, viszonylag kevesen tudják róla, hogy megfázásos megbetegedésekre is használható, Köhögéscsillapító, étvágyjavító és idegnyugtató hatású.

A borsmenta megfázás esetén enyhíti a torokfájást, jól kombinálható egyéb gyógynövényekkel.

Az orvosi zsálya csillapítja a torokgyulladást, csillapítja a lázat és izzasztó hatású.

A teázás - akár zöld, akár gyógytea formájában - az influenza és a megfázás tüneteit enyhítheti, noha a gyógyuláshoz nem elég. Influenza tüneteivel mindenképpen forduljunk orvoshoz.

(Forrás: spar.hu, life.hu, bien.hu)

süti beállítások módosítása