Influenza Blog

Influenza Blog

Ön tudja mi mindenre jó a szegfűszeg vagy a fahéj?

2016. március 05. - blogeditor

Az influenzás és megfázásos tünetek enyhítésére, egy-egy kúra alkalmával a mézzel együtt a fahéj, a szegfűszeg, a propolisz, a menthol és az eukaliptusz is alkalmazható.

fahej.jpg

Fotó: hazipatika.com

A fahéj már az ókorban is népszerű fűszernek számított, közkedveltsége azóta is töretlen. Illóolaj tartalmának köszönheti jellegzetes aromáját. Tudta Ön, hogy a ceyloni fahéj a fahéjak közül a legerősebb aromával rendelkezik? A fahéj azon fűszerek közé tartozik, amely magas élvezeti értéke mellett további gyógyhatásokkal is rendelkezik. Enyhíti a hányingert, kedvezően hat az emésztésre, segít a vérnyomás, a vércukor, a koleszterin és a triglicerid szint szabályozásában, védi a szív- és érrendszert. Gyulladáscsökkentő és sejtkárosodást gátló hatása is ismert.

A szegfűszeg a téli időszak közkedvelt növénye és a fahéjhoz hasonlóan magas az illóolaj tartalma. Gondolta volna, hogy a szegfűszeg csíraölő és természetes antibiotikum? Ezen kívül kiváló köptetőszer, de torokkaparás és szájüregi gyulladás esetén is alkalmazható. Az emésztőrendszerre is jó hatással van, megszünteti a felfúvódást, valamint elősegíti a sebgyógyulást, fájdalomcsillapító hatása is közismert.

A propoliszt  kaptárjuk tömítésére és fertőtlenítésére használják a méhek. Természetes antibiotikum és ugyancsak gyulladáscsökkentő. Vérnyomásszabályzó hatása mellett közismert a kozmetikai iparban való alkalmazása is, kiváló bőrápoló hatással rendelkezik, krémek, tápláló maszkok összetevője.

A menthol a borsmenta olajából kristályosodott ki. Cukorkákban, rágókban, sportkrémekben gyakran használják. Élénk, intenzív illata van és emellett intenzív fertőtlenítő hatással is rendelkezik. Fülproblémák, orrdugulás és hurut esetén is megoldást jelenthet, de sportkrémekben bedörzsölésre és izomfájdalmakra is gyakran használják.
Az eukaliptusz Ausztráliában őshonos növény, a koalák kedvenc eledele. A kozmetikai és illatszeripar gyakran használja termékeiben. Cineol tartalma miatt az olaj antiszeptikus hatással bír, nyákoldó, hűsítő és görcsoldó hatású. Fogászati kezelésekben, légúti fertőzések során is gyakran használják kiváló fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása miatt.
Gyógynövények formájában a természet rengeteg alternatívát kínál számunkra, amennyiben szükséges, éljünk ezekkel a természetes gyógymódokkal!

süti beállítások módosítása