Influenza Blog

Influenza Blog

Egészséges táplálkozással az influenza ellen

2016. február 12. - blogeditor

Amikor beköszönt az influenzaszezon, jóval nagyobb mennyiségben fogyasztunk különböző vitaminokat, hogy megelőzzük a betegség kialakulását, pedig nemcsak vitamin készítményekkel, hanem megfelelő táplálkozással is erősíthetjük immunrendszerünket. Íme néhány dolog, amit a megelőző, immunerősítő étrendről tudni érdemes!

gyomber_tea_1.jpg

Télen nehezebb friss gyümölcsökhöz, zöldségekhez jutni, de szerencsére ilyenkor is rendelkezésünkre áll sokféle vitamindús élelmiszer. Ha gyümölcsöknél maradunk, máris ott van például a magas C-vitamin tartalmú narancs és citrom, mely gyümölcsöket ilyenkor szerezhetjük be a legnagyobb mennyiségben, nálunk ilyenkor van 'szezonja'. Az influenza megelőzésében a C-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik, pótlása ilyenkor elsődleges feladat, fogyasztása élelmiszer, vagy vitamin formájában az átlagosnál akár kicsit nagyobb mennyiségben is javasolt. Sok C-vitamint tartalmaz a narancs és a citrom mellett a savanyú káposzta, az alma, cékla, sárgarépa, vöröshagyma és fokhagyma is.

Emellett szintén fontos a D-vitamin pótlása, ugyanis sok esetben ennek hiánya is okolható a betegség kialakulásáért. Sok D-vitamint tartalmaznak a különböző halfajták - tonhal, hering, ponty, csuka, lazac -, illetve a gombák, állati eredetű élelmiszerben pedig a tojássárgájában, tejben, vajban és belsőségekben- például májban - található nagy mennyiségben.

Hatékony lehet a megelőzésben a spenót, vörös húsok, csirke, krumpli fogyasztása: a spenót folsavat, A és C vitamint, a vörös húsok és a csirke vasat és cinket, a krumpli szintén vasat és C-vitamint tartalmaz. A paradicsomban, zöldsalátában fontos antioxidánsok vannak, ezek fogyasztásával mind sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. A kávé szerelmeseinek jó hír, hogy mivel a szervezetünkben antihisztaminként viselkedik, ilyenkor ezzel is jót tehetünk egészségünknek.

Fontos megemlíteni, hogy influenzaszezonban még kevésbé javasolt a cukros ételek fogyasztása, ugyanis a cukor egyfajta nyugtatóként hat az immunrendszerre, ezzel csökkentve annak hatékonyságát.

 

 

süti beállítások módosítása