Influenza Blog

Influenza Blog

Kövesse nyomon az influenza terjedését a Google influnezatérképén!

2015. január 28. - blogeditor

Szerte a világon rengetegen kutatnak egészségügyi információk után az interneten akár napi gyakorisággal. A keresések összekapcsolhatók az adott időszakban aktuális betegségekkel, így influenzaszezonban például jelentős mértékben megnő a keresések száma az influenza betegség témakörében. Ennek okán a Google létrehozott egy olyan felületet Google Influenzatrendek néven, amely a Google összesített keresési adatait felhasználva valós idejű becslést ad a világ minden országára kiterjedő aktuális influenza aktivitásról.

google_influenza_te_rke_p.jpg

A Google influenzatérképén nyomon követhetjük hazai és világszinten aktuálisan milyen mértékű az influenza terjedése és az aktuális járványt összehasonlíthatjuk a korábbi évek influenzajárványaival is. A Google a keresések felmérése alapján azt tapasztalta, hogy szoros összefüggés van aközött hogy hányan keresnek rá influenzával kapcsolatos témákra és hogy hány embernek vannak ténylegesen influenzás tünetei. Bár nyilvánvaló, hogy nem mindenki influenzás, aki rákeres az “influenza" szóra, de határozott minta figyelhető meg, ha valamennyi influenzával kapcsolatos keresést összesítjük. Összevetették a keresési számokat a hagyományos influenzafigyelő rendszerekkel és azt találták, hogy sok keresési lekérdezés éppen az influenza időszak alatt népszerű. Annak viszonylatában, hogy milyen gyakoriak e keresési lekérdezések, megbecsülhető, hogy milyen mértékű az influenza előfordulása a világ országaiban és régióiban.

Természetesen a Google e szolgáltatása nem írja felül a hagyományos egészségügyi szervezetek általi influenzafigyelést. Viszont előnye a hagyományos módszerrel szemben, hogy míg az csak egyetlen országra vagy régióra összpontosít, becsléseit pedig csak heti egy alkalommal frissíti, a Google Influenzatrendek oldal a világ legtöbb országa esetében elérhető, naponta frissül, így kiváló kiegészítése a hagyományos influenzafigyelő rendszernek.

Az influenzajárvány korai felismerése rendkívül fontos, hiszen ha időben észlelik azt, jelentősen csökkenhet az érintett személyek száma. A naprakész influenzabecslések által pedig lehetővé válik a közegészségügyi tisztviselők és az egészségügyi szakemberek számára, hogy még hatékonyabban lépjenek fel az influenzajárvánnyal szemben. Mindemellett pedig mi magunk is nyomon követhetjük az influenza terjedését, képet kaphatunk arról, hogy hazánkban milyen mértékű az influenzahelyzet, így felmérhetjük mit tehetünk saját egészségünk megőrzése, illetve a betegség elleni védekezés érdekében.

 Forrás: http://www.google.org/flutrends/

 

 

süti beállítások módosítása