Influenza Blog

Influenza Blog

Tévhitek az influenzáról

2014. február 27. - blogeditor

Ahhoz, hogy hatékonyan harcolhassunk az influenza ellen, nagyon fontos tudni, hogy a betegséggel kapcsolatos ismereteink a valóságot tükrözik-e, vagy csupán tévhitek. Íme a leggyakoribb, legelterjedtebb téves információk az influenzával kapcsolatban:


Tévhit, hogy az influenza ellen elég vitaminokkal védekezni. Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód min-mind gyengítik a szervezet védekező rendszerét. Ez persze nem feltétlenül elég a fertőzés kivédésére, azonban segít a gyorsabb gyógyulásban.

maradj otthon betegen_2.jpg

Tévhit, hogy az antibiotikumok hatásosak az influenzával szemben. Az antibiotikumok csak bakteriális fertőzés esetén hatékonyak, viszont az influenzát vírus okozza.

Tévhit, hogy influenzaszezonban csak egyszer betegedhet meg az ember. Tehát ha valaki egyszer már elkapta a vírust, nem jelenti azt, hogy védett lenne a további fertőzés ellen. Egy szezonon belül is többféle influenza vírustörzs fertőzhet, tehát ha valaki megkapta az egyiket, minden esélye meglehet hogy egy másik megbetegítse.

Tévhit, hogy az influenza elleni védőoltás nem biztonságos. Az országban több, mint egymillió ember kapja meg évente a védőoltást, ezért óriási tapasztalat áll rendelkezésre. Az oltás jól tolerálható, eltekintve az oltás helyén jelentkező esetenkénti kisebb fájdalomtól és duzzanattól. Ritkán azonnali típusú allergiás reakció, mint pl. csalánkiütés, vizenyő, hörgőszűkület, az egész szervezetet érintő allergiás reakció is kialakulhat az oltással kapcsolatban, amelyet a leggyakrabban az oltóanyagban nyomokban maradó tojásfehérje okoz.

Tévhit, hogy a beoltottak nem betegedhetnek meg influenzában. Néha megbetegedhetnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy az oltás nem hatásos. Semmilyen oltóanyag nem nyújt 100 százalékos védettséget. Az egyéni érzékenység miatt nem mindenkinél történik meg a megfelelő immunválasz, viszont az a beoltott, aki mégis megbetegszik, annál sokkal enyhébb lefolyású a betegség.


Forrás: http://www.vacsatc.hu/
            http://www.webbeteg.hu/

süti beállítások módosítása